Foredrag om pædagogik og dannelse

Jeg holder jævnligt foredrag om pædagogik, skole og uddannelse. Jeg beskæftiger mig primært med børnehaver, folkeskolen og friskolerne samt pædagog- og læreruddannelserne. Foredragene vil dog have relevans bredt i uddannelsesverdenen, og kan tilpasses jeres specifikke interesser. Foredragene koster fra 6.000,- og kan varieres i omfang fra 45 minutter til et par timer, hvor de kombineres med drøftelser i relation til jeres praksis.

Du er meget velkommen til at sende mig en mail på mail@nielsjakobpasgaard.dk eller ringe på 2464 6680 for at høre nærmere om mulighederne for et foredrag om pædagogik, skole, dannelse og andre relaterede emner.

Eksempler på foredrag

Hvad er en skole?

Hvorfor holder vi overhovedet skole? Hvad er skolens funktion i samfundet – og hvilken funktion udfylder skolen for den enkelte elev? Og hvilken funktion udfylder samfundet og eleverne for skolen?

Skolens formål og mål

Hvad skal man forstå ved et formål – og hvad er forskellen på et formål og et mål? Hvem skal sætte mål og formål for skolens virke? Politikerne? Lærerne? Eleverne?

Målstyret læring – når dialogen forstummer

Hvad sker der med skolen og åndsfriheden i den, når undervisningens vekselvirkning underlægges ydre krav om et bestemt læringsudbytte?

Skolens opgave – kompetencer eller dannelse?

Skal skolen sikre eleverne kompetencer til fremtidens arbejdsmarked – eller skal den sikre dem en almen dannelse? Hvad er dannelse overhovedet – og hvordan adskiller den sig fra kompetencer?

Kan man måle skolens formål?

Hvorfor sender vi skolens elever til prøver? Fordi vi tror, vi kan måle det umålelige? Hvordan sikrer vi, at vi ikke kun holder skole med fokus på det målbare? Og hvordan forbereder vi eleverne på at være i en verden, hvor de vil blive prøvet?

Dannelsens skole

Dannelse er levende vekselvirkning mellem et frit tilblivende menneske og en frit tilblivende verden. Hvordan kan vi tænke om skolen, så dannelsen igen kan få plads – på trods af dataindsamling, læringsmålstyring og konceptpædagogiske metoder?